Trending

Στην τσιμπίδα της Εφορίας έχουν εγκλωβιστεί 1.100 υπάλληλοι του π. Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Φορολογικοί «όμηροι» είναι  οι 1.100 υπάλληλοι του πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) που πιάστηκαν στο «αγκίστρι» της εφορίας.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι  του ΤΤ που είχαν λάβει στεγαστικό δάνειο από την τράπεζα στην οποία εργάζονταν (το ΤΤ) από το 2000  μέχρι το 2006, έμπλεξαν  στα «γρανάζια» της φορολογικής γραφειοκρατίας.

Η ιστορία αποκαλύφθηκε με τη φορολογική δήλωση των εισοδημάτων του 2014, καθώς προέκυψε φόρος εισοδήματος από 5.000 έως 15.000 ευρώ ανά υπάλλληλο του ΤΤ.

Τα εκκαθαριστικά της  εφορίας προκάλεσαν πανικό στους εργαζόμενους   της  τράπεζες, οι οποίοι  κατάλαβαν ότι ένας αποταμιευτικός-επενδυτικός λογαριασμός που είχε δημιουργηθεί στις αρχές του 2000 για την  αποπληρωμή   των στεγαστικών του δανείων ήταν η αιτία για τον  υψηλό φόρο εισοδήματος που κλήθηκαν  να  πληρώσουν.

Σύμφωνα με εργαζόμενους της τράπεζας, ο εκκαθαριστής  έκανε «λάθος ανάγνωση» στον επενδυτικό λογαριασμό που  είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν για την αποπληρωμή  των στεγαστικών δανείων.

Υποστηρίζουν, ότι ο εκκαθαριστής στο στάδιο της  έκδοσης των  εκκαθαριστικών σημειωμάτων προς την εφορία,  υπολόγισε τον λογαριασμό ως  εισόδημα, με αποτέλεσμα να  προκύψει ετήσιος φόρος πολλών χιλιάδων ευρώ για τους  πρώην  υπαλλήλους του Ταχυδρομικού  Ταμιευτηρίου.

Οι εργαζόμενοι είχαν  συμφωνήσει με τη διοίκηση της τράπεζας η αποπληρωμή  του στεγαστικού  δανείου να γίνεται μέσα από τον επενδυτικό λογαριασμό, στον οποίο σε μηνιαία βάση το λογιστήριο της τράπεζας  παρακρατούσε το ισόποσο ποσό της αξίας του στεγαστικού δανείου απο  τον μισθό  τους, που κατευθυνόταν στον ειδικό λογαριασμό με την προσδοκία την αποκόμιση  υπεραξιών, καθώς τα χρήματα κατευθύνονταν σε επενδύσεις κινητών αξιών.

Η συμφωνία  λειτουργούσε άψογα, μέχρι τη στιγμή που στην υπόθεση παρενέβη ο εκκαθαριστής μετά την πώληση του ΤΤ στην Eurobank.

Οι εργαζόμενοι για να  απεγκλωβιστούν  από την εφορία  ανέθεσαν την υπόθεση στο δικηγορικό γραφείο KYROS LAW OFFICES.

Τα στοιχεία  που περιέχει ο φάκελος πράγματι επιβεβαιώνουν την  εμπλοκή της εφορίας, αλλά και την  αυθαίρετη  αποτίμηση του  ειδικού λογαριασμού.

Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο, το ύψος  των χρημάτων που περιείχε ο συγκεκριμένος αποταμιευτικός  λογαριασμός ανέρχεται σε 55  εκατ. ευρώ, ενώ για τους  εργαζόμενους πρέπει να ξεπερνά τα 100  εκατ. ευρώ,  καθώς σε ετήσια βάση ελάμβαναν  ενημέρωση για τις αποδόσεις του επενδυτικού  λογαριασμού  που  λειτουργούσε ως  αμοιβαίο κεφάλαιο.

Παντως το δικηγορικό γραφείο φέρεται να βρήκε ανταπόκριση απο την  πολιτική  ηγεσία του  υπουργείου Οικονομικών στην αντιμετώπιση  του προβλήματος, έτσι  ώστε η εφορία να ζητήσει εκ νέου εκκαθαριστικά απο τους φορολογούμενους, οι  οποίοι  με τη σειρά  τους θα απευθυνθούν στον  εκκαθαριστή  με την προσδοκία να διορθώσει  το αριχκό  λάθος.

Στην περίπτωση  που δεν υπάρξει ανταπόκριση, τη  λύση  αναμένεται να  δωσει η Δικαιοσύνη με την προσφυγή  που θα  καταθέσει το  δικηγορικό γραφείο.
bankingnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη