Trending

Α.Τσίπρας: Μια νέα εποχή επενδύσεων σηματοδοτούν τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ

«Οι χώρες από τον Καύκασο ως τη Μεσόγειο καλούνται να υποστηρίξουν την Ειρήνη σε μια περίοδο γεμάτη κρίσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, όπως στην οικονομία, τις προσφυγικές ροές, την ασφάλεια» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ στη Θεσσαλονίκη.


Όπως είπε τα εγκαίνια συμπίπτουν με τη συγκυρία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που άρει  την αβεβαιότητα στην οποία βρισκόταν μέχρι σήμερα η οικονομία και δημιουργεί ένα σταθερό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ με τα χρήματα που θα εκταμιευτούν θα αποπληρωθούν υποχρεώσεις του δημοσίου. Παράλληλα είπε ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται, ο νέος αναπτυξιακός νόμος ψηφίζεται τον Ιούνιο ενώ θα ξεκινήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όλα αυτά –τόνισε-  σε συνδυασμό με την πάταξη της γραφειοκρατίας, θα βάλουν την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια σε μια διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά τον ΤΑΡ, είπε ότι αποτελεί εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας μεγάλης οικονομικής και γεωστρατηγικής συνεργασίας. «Η εξασφάλιση των πηγών διαφοροποίησης προμήθειας και οδών φυσικού αερίου αποτελούν θεμέλιο λίθο της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας και του σχεδιασμού της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Ο αγωγός προγραμματίζεται να μεταφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα Αζέρικου φυσικού αερίου με δυνατότητα επέκτασης σε πάνω από 29 δις. κυβικά μέτρα. Θα διαθέτει δυνατότητα φυσικής αντιστροφής ροής από την Ιταλία προς τη δυτική Ευρώπη και γι’ αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που συζητούνται παγκοσμίως. Μπορεί να συνδυαστεί με υφιστάμενους η νέους αγωγούς ώστε ο διάδρομος να προσεγγίσει όσο γίνεται περισσότερες αγορές, όπως με τον IGB που μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα. Η Ελλάδα έχει πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική με έργα που αναβαθμίζουν τις δυνατότητες της και την καθιστούν ενεργειακό κόμβο στην περιοχή. Σε συνδυασμό με τον πλωτό σταθμό Αλεξανδρούπολης και το σταθμό της Ρεβυθούσας τα έργα αυτά αποτελούν από τις μεγαλύτερες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα που τη βάζουν στον ενεργειακό χάρτη των διεθνών επενδύσεων. Με προϋπολογισμό 1 δισ. θα εξασφαλίσει 8000 θέσεις εργασίας».

Για τα οφέλη του νέου αγωγού ΤΑΡ μίλησε ο επικεφαλής της διεθνούς εταιρείας Ίαν Μπραντσοου. Όπως είπε θα παράσχει σημαντικές ευκαιρίες για την παροχή αερίου διευρύνοντας τη χρήση στους καταναλωτές των περιοχών ενώ θα φέρει μεγάλες επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να περάσει το αέριο μέσω του ΤΑΡ στην Ευρώπη πρόσθεσε και επισήμανε «σήμερα είναι ιστορική στιγμή για όσους έχουν εμπλακεί στο έργο ο ΤΑΡ θα βοηθήσει τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφαλείας στην Ευρώπη και γιορτάζουμε τη συνεργασίας των χωρών της Αλβανίας Ελλάδας Βουλγαρίας Αμερικής.
ependisinews.gr
Νεότερη Παλαιότερη