Trending

Ο νέος Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα δηλώνει: Διαφωνούμε με τη Γερμανία στο θέμα του χρέους

Τις ουσιαστικές διαφορές της Ουάσιγκτον με το Βερολίνο στο θέμα του χρέους, την επιχειρησιακή σπουδαιότητα της βάσης της Σούδας για τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή και στα θέματα της ενέργειας ανέδειξε στην ακρόαση του στο Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στην Ελλάδα για την στάση της στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

Ο Τζέφρι Πάιατ, με καταγωγή από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, επελέγη για το πόστο της Αθήνας, όπως ελέχθη αρμοδίως στην Realnews, «με καθαρά κριτήρια αμιγούς εξωτερικής πολιτικής». O νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους του ως ένας «καλός επαγγελματίας» που ήρθε στο προσκήνιο με ένα διπλωματικό σκάνδαλο: την διαρροή μιας υποκλαπείσας συνομιλίας που είχε με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και ευρασιατικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια της κρίσης Ουκρανίας-Ρωσίας το 2014.

Προερχόμενος από το Κίεβο, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση κρίσεων. Έχει ασχοληθεί με τα ενεργειακά θέματα καθώς η Ουκρανία είναι ένα κράτος-κλειδί για την διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και παράλληλα διαθέτει εμπειρία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω του πρόσφατου δανεισμού της χώρας. «Σε μερικούς Έλληνες μπορεί να μην αρέσει το γεγονός ότι ο Πάιατ προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη. Ξέρει πώς να συνεργαστεί με το ΔΝΤ και αντιλαμβάνεται με σαφήνεια την πολιτική των αγωγών. Ο ίδιος ξέρει πώς να χειριστεί τους Ρώσους» δήλωσε στο New Europe πρώην Αμερικανός διπλωμάτης που υπηρέτησε στην Αθήνα.
Πηγή
Νεότερη Παλαιότερη