ΤΕΛ. ΝΕΑ
1 Ιουλίου 2016

Lagarde: Να γίνονται μόνιμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του «Φεστιβάλ Ιδεών Άσπεν», που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Άσπεν του Κολοράντο  η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, έριξε στο τραπέζι μια γνώριμη ιδέα, αυτή της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων μόνιμα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η κα Lagarde, ερωτηθείσα σχετικά, είπε πως πρόκειται για μια πολύ καλή ιδέα, αν και πρέπει να ξεκαθαριστούν διάφορα ζητήματα, όπως η διαφάνεια, η επιτροπή που θα έχει την ευθύνη των χειρισμών κ.ά.

Την ερώτηση έθεσε η Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Άσπεν και υπεύθυνη για τη διοργάνωση του «Φεστιβάλ Ιδεών», Kitty Boone, κατά τη διάρκεια συζήτησης, την Κυριακή 26 Ιουνίου, με συντονίστρια την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Woodrow Wilson, Jane Harman.

«Η ελληνική οικονομία είναι κατεστραμμένη.
Το χρέος είναι τεράστιο πρόβλημα.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια τεράστια καταστροφή για το Ρίο.
Ο τρόπος με τον οποίο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή λαμβάνει τις αποφάσεις είναι πράγματι περίπλοκος.
Θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σπίτι τους, στην Αθήνα, ενδυναμώνοντας την οικονομία της και τον τουρισμό, και προσφέροντας μια τοποθεσία περιβαλλοντικά ασφαλή», είχε αναφέρει η κ. Boone.

«Νομίζω είναι μια σπουδαία ιδέα για άμεση χρήση και σας ευχαριστώ, απάντησε η κα Lagarde.
«Ξέρετε, στο βαθμό που πρόκειται να δημιουργήσει ζήτηση, η οποία είναι αυτό που απολύτως χρειάζεται αυτή η οικονομία, θα ήταν σπουδαίο.
Το πώς θα συνδυαστεί η μία (μόνιμη) έδρα με την πολυμερή και πολυεθνική ελκυστικότητα που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί», είπε η κ. Lagarde.

Ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα διοικητικό όργανο που θα αναλάμβανε την εποπτεία και να διασφαλιστεί ότι υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία.
«Ότι δεν θα υπάρχουν δυσάρεστες καταστάσεις, όπως συνέβη και στο παρελθόν σε κάποιες καταστάσεις.
Νομίζω είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα», είπε.
Όταν η συντονίστρια της συζήτησης, Jane Harman, είπε πως η Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Άσπεν, Kitty Boone, έχει μια εξαιρετική ιδέα για την Ελλάδα, η Christine Lagarde είπε χαριτολογώντας:
«Μπορώ ν’ ακούσω οποιαδήποτε παρόμοια ιδέα».