ΤΕΛ. ΝΕΑ
19 Ιουλίου 2016

Τι συμβαίνει με τα Goody's;

Η ανακοίνωση του κλεισίματος του τελευταίου καταστήματος Goody's που είχε η αλυσίδα στο κέντρο της Αθήνας (στην Ερμού) πυροδότησε τις φήμες στην αγορά.

Το κατάστημα έδειχνε ότι είχε μπει σε μία τροχιά κλεισίματος τα δύο τελευταία χρόνια. Όχι μόνο δεν προχώρησε σε ανακαίνιση σε Burger House αλλά λειτουργούσε με μειωμένο προσωπικό με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση να έχει καταστεί προβληματική στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώθηκε και στα οικονομικά μεγέθη του καταστήματος το οποίο είδε τον τζίρο του από 1,11 εκατ. ευρώ να πέφτει στα 962 χιλ. ευρώ το 2015 - πτώση που είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εμφάνισε το σύνολο του δικτύου της Goody's το 2015 - ενώ αντίστοιχα τα κέρδη του 2014 της τάξης των 47 χιλ. ευρώ εξανεμίστηκαν και γύρισαν σε ζημίες 70 χιλ. ευρώ το 2015. Ζημίες που σε επίπεδο συσσωρευμένων αποτελεσμάτων αγγίζουν τις 750 χιλ. ευρώ. Κάπως έτσι το κατάστημα που λειτουργούσε για είκοσι χρόνια έβαλε λουκέτο.

Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση τoυ μητρικού ομίλου, Vivartia, ο κλάδος μαζικής εστίασης (σ.σ. ο όμιλος διαθέτει τα σήματα Goody's, Εverest Flocafe και La Pasteria) στην ήδη μειωμένη, λόγω του οικονομικού κλίματος, ζήτηση επιβαρύνθηκε το 2015 και από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%. Για το δίκτυο της Goody's η πτώση των πωλήσεων ήταν της τάξης του 8% για το 2015 σε σχέση με το 2014 ενώ πτωτικά κινήθηκαν και τα Flocafe (-3%). Αντίθετα αύξηση 3% εμφάνισαν οι πωλήσεις στο δίκτυο της Everest και εντυπωσιακή - για τις μέρες μας - αύξηση 10% τα La Pasteria.

To κλείσιμο του καταστήματος στην Ερμού δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο της αλυσίδας. Η διοίκηση στην έκθεση της για το 2016 είχε προαναγγείλει συγκεκριμένα ότι θα υπάρξει "εξορθολογισμός του δικτύου και επαναξιολόγηση μη κερδοφόρων σημείων". Στα πλαίσια αυτά έκλεισε το κατάστημα της Ερμού και αναμένεται να κλείσουν και άλλα.