Trending

Η Fed αύξησε τα επιτόκια - πατάει "γκάζι" η αμερικανική οικονομία

Η Fed προσώρησε σε αύξηση των επιτοκίων για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών μηνών εν μέσω ενίσχυσης της εμπιστοσύνης πως η αμερικανική οικονομία ανεβάζει ταχύτητα.

Συκεκριμένα, αύξησε κατά 0,25% στο εύρος του 0,75% - 1%  το βασικό της επιτόκιο, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την σταδιακή αύξηση του κόστους χρήματος εάν η οικονομία εξελιχθεί σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι της Fed επανέλαβαν την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για τρεις συνολικά αυξήσεις επιτοκίων το 2017, που σημαίνει πως εντός του έτους θα ακολουθήσουν άλλες δύο κινήσεις σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ. 

"Με την σταδιακή προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, η οικονομική δραστηριότητα θα επεκταθεί με μετριοπαθή ρυθμό, οι συνθήκες της αγοράς εργασίας θα ενισχυθούν περαιτέρω και ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί κοντά στο επίπεδο – στόχο του 2%", αναφέρει στην ανακοίνωσή της Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed (FOMC). 

Με νέα διατύπωση στην ανακοίνωσή της η Fed αναφέρει πως τα τελευταία τρίμηνα ο πληθωρισμός κινείται κοντά στον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%. Κάνει επίσης λόγο για "συμμετρικό" στόχο όσον αφορά τον πληθωρισμό, υπονοώντας σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, πως οι αξιωματούχοι της Fed θα είναι ελαστικοί όσον αφορά τον πληθωρισμό επιτρέποντας την αύξησή του ελαφρώς πάνω από τον στόχο για κάποιο διάστημα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fed μείωσε το επιτόκιο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (κοντά στο 0%) κατά την διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν μπει στο μονοπάτι της κανονικοποίησης της νομισματικής πολιτικής αυξάνοντας για πρώτη φορά μετά από 10 περίπου χρόνια το κόστος χρήματος τον Δεκέμβριο του 2015. ependisinews.gr Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη