Trending

Strategic Culture Foundation: Ξεκίνησε η αποσύνθεση της Ευρώπης

Στη νέα του ανάλυση ο Peter Korzun του The Strategic Culture Foundation, εκτιμά ότι η ΕΕ έχει ανάγκη να ισορροπήσει μεταξύ ενότητας και διαφορετικότητας. 

Είναι ένα δίλημμα που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος όλοι οι πολιτικοί του μπλοκ. 

Νόμισμα, πολιτική και συμφέροντα διαφέρουν και εμποδίζουν να γίνει το πρότυπο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πραγματικότητα.

Η τελική απόφαση για τη μελλοντική λειτουργία της κοινότητας θα είναι το Δεκέμβριο. 

Τους επόμενους μήνες είναι πιθανό να δούμε περαιτέρω αναταράξεις. 

Η ΕΕ αντιμετωπίζει τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande πρόσφατα φιλοξένησε τους ομολόγους του στις 6 Μαρτίου στις Βερσαλλίες, κοντά στο Παρίσι, για να προετοιμαστεί για μια μεγαλύτερη σύνοδο της ΕΕ στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία άδραξαν την ευκαιρία να εκφράσουν την υποστήριξη τους για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων σε μια κοινή προσπάθεια να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της Brexit. 

«Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande στους δημοσιογράφους πριν από το δείπνο εργασίας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, τον Ισπανό Πρωθυπουργό Mariano Rajoy και τον Ιταλό πρωθυπουργό Paolo Gentiloni. 

«Για το λόγο αυτό υποστηρίζω νέες μορφές συνεργασίας», πρόσθεσε ο Hollande στην κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να «προχωρήσουν πιο γρήγορα» και σε «περαιτέρω τομείς όπως η άμυνα και η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, αλλά και η εναρμόνιση της δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος. 

Άλλα μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να επιλέξουν να εξαιρεθούν από μέτρα που αποσκοπούν στην εμβάθυνση της ολοκλήρωσης, πρόσθεσε. 

Επίσης τόνισε την ανάγκη για μια ευρωπαϊκή άμυνα, που θα λειτουργεί σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ.
Τα παραπάνω υποστηρίχθηκαν και από τη γερμανίδα καγκελάριο. 

«Πρέπει να έχουμε το θάρρος να δεχθούμε ότι ορισμένες χώρες μπορούν να προχωρήσουν λίγο πιο γρήγορα από τους άλλους», δήλωσε η Angela Merkel. 

Επέμεινε ότι άλλα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να ενταχθούν στις πιο προηγμένες μορφές ενότητας όταν είναι έτοιμα. 

«Μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων είναι απαραίτητη, αλλιώς θα καθυστερήσει η ολοκλήρωση. 
Και αν καθυστερήσει δεν μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, πρόσθσε. 

Η έννοια επιτρέπει σε ορισμένα κράτη μέλη να προχωρήσουν την ενσωμάτωση πιο γρήγορα από τους άλλους. 

Εκείνα τα κράτη που είναι στην «αργή λωρίδα» θα υποστούν περιορισμούς στη συμμετοχή τους στην ενιαία αγορά και τη συνεργασία για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη