Trending

Νίκος Κοτζιάς: Ανησυχία για τις εξελίξεις σε Αλβανία και ΠΓΔΜ

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, στάθηκε στην ανησυχία που εξέφρασαν οι ομόλογοί του για τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια, ιδιαίτερα στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως «αυτό που υπογραμμίσαμε εμείς είναι ότι το ζήτημα έχει να κάνει με το ότι πολλοί αντιλαμβάνονται την Ε.Ε. μόνο ως χορηγό χρημάτων και ως μία προοπτική συμμετοχής σε ένα κέντρο εξουσίας».

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η Ε.Ε. είναι ένα σύστημα με αξίες και δημοκρατική αντίληψη και ότι η δημοκρατία απαιτεί κανείς να έχει και να κουβαλάει πάνω του μία κουλτούρα - όπως την ονομάζουμε εμείς - συμβιβασμού και συναίνεσης». «Δηλαδή, δεν μπορεί να μη λειτουργεί στις χώρες βόρεια από εμάς μία στοιχειώδης δημοκρατική διαδικασία», πρόσθεσε.

«Κάποιοι νομίζουν ότι πρέπει να τις διευκολύνουμε αυτές τις χώρες και να κάνουμε παραχωρήσεις και υποχωρήσεις για να τους γίνουμε πιο αρεστοί. Εξήγησα ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι χώρες πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να λειτουργούν δημοκρατικά και αυτό σημαίνει με μια δημοκρατική αντίληψη απέναντι στην αντιπολίτευση, στις μειοψηφίες ή ακόμα και στις εθνικές μειονότητες», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς. koutipandoras.gr Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη