Trending

Προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ

Ποια εργοστάσια της ΔΕΗ θα βγουν στο σφυρί για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές; Τι θα γίνει με το 17% των μετοχών της ΔΕΗ; Όλο το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης που επηρεάζει χιλιάδες εργαζόμενους, έχει ως εξής:

Μετά τις τελευταίες επαφές Σταθάκη στις Βρυξέλλες, οι πληροφορίες λένε ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχουν πέσει όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί, ανάμεσα στο αειθαλές σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», της πώλησης δύο ή και τριών σετ μονάδων, λιγνιτικών-υδροηλεκτρικών και φυσικού αερίου. Η προσπάθεια του ΥΠΕΝ είναι να «κλείσει η πληγή» με λιγνιτικά μόνο, δεδομένου ότι αυτό επιτάσσει και το ευρωδικαστήριο, ώστε να καταργηθεί το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο εν λόγω καύσιμο. 

Προτείνεται πάντως και το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας, που δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, λόγω των πολλών καθυστερήσεων και της μακρόχρονης δικαστικής εμπλοκής που υπάρχει. Παρά ταύτα, οι εκπρόσωποι των δανειστών καλοβλέπουν και τη Μελίτη 1 στη Φλώρινα, το υδροηλεκτρικό στον Νέστο και το σύγχρονο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη. 

Υπενθυμίζεται, δε, πως η Μελίτη 1 έχει ενταχθεί στον σχεδιασμό της συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινεζική εταιρεία CMEC, που περιλαμβάνει και την άδεια κατασκευής της Μελίτης ΙΙ, αλλά και ορυχεία. Ο ΥΠΕΝ ενημερώνει Ήδη, πάντως, έχει γίνει ενημέρωση για πωλητήρια μονάδων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη και προς τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ, ενώ σήμερα αναμένεται να ενημερώσει τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θοδωρή Καρυπίδη και τους βουλευτές των 4 νομών της περιοχής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για πωλήσεις μονάδων, η κυβέρνηση θα ήθελε να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές το αίτημα για μεταφορά του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο, που θα σήμαινε διατήρηση του πλειοψηφικού ελέγχου (51%) που έχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ, ήτοι θα υπήρχε ο έλεγχος του κράτους στη μικρότερη ΔΕΗ, μέχρι να προκύψει κάτι άλλο. fpress.gr Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη