Trending

Μιχ.Ιγνατίου: Η παγίδα της Τουρκίας για τα πετρέλαια της Κύπρου

Ο στόχος της νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου στο απομονωμένο θέρετρο, όπως το χαρακτήρισε η Αμερικανίδα πρέσβειρα κ. Καθλίν Ντόχερτι, του Κρανς Μοντανά (Crans-Montana), είναι γνωστός, όσο και αν προσπαθούν οι πρωταγωνιστές, να καμώνονται ότι δήθεν δεν γνωρίζουν.

Χαριτολογώντας η κ. Ντόχερτι, σε εκδήλωση της κυπριακής Ομογένειας, την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν σε ένα απομονωμένο ορεινό χωριό της Ελβετίας «όπου δεν μπορούν να δραπετεύσουν», μαζί με αντιπροσώπους της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Βρετανοί, λοιπόν, σε συνεργασία με τον Νορβηγό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, και τους Αμερικανούς γραφειοκράτες, που παραμένουν στο …παρελθόν χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι άλλαξε κυβέρνηση η Αμερική, και απλά ακολουθούν, έχουν σχεδιάσει αυτή τη Διάσκεψη με τρόπο ώστε μοιραία να αναγκαστεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και μαζί του και η Αθήνα, να αναστείλουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας.

Ως γνωστόν, στις 13 Ιουλίου η TOTAL, ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός, θα ξεκινήσει το ταξίδι των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο παμπόνηρος Άιντα, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας, ανακοίνωσε ήδη ότι αυτή η Διάσκεψη θα κρατήσει εβδομάδες. Χωρίς να έχει ετοιμάσει το έγγραφο για την ασφάλεια, που απαιτούν η Λευκωσία και η Αθήνα, και χωρίς να συνεννοηθεί με τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας.

Και είναι απορίας άξιο ότι ο κ. Αναστασιάδης, που εκνευρίζεται με το παραμικρό, δεν πήρε στο τηλέφωνο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, για να διαμαρτυρηθεί. Ή του έχει τηλεφωνήσει ήδη; Αλλά, ούτε από την Αθήνα ακούστηκε η παραμικρή ένσταση.

Προτίθεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να πάει στην Ελβετία και να καθίσει να περιμένει δύο και πλέον εβδομάδες όποτε δεήσει ο Ταγίπ Ερντογάν να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του για τις τουρκικές εγγυήσεις και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων; Διότι εάν το πράξει, μειώνει και ισοπεδώνει το καθεστώς του σαν υπουργός και εκπρόσωπος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Βεβαίως, μέχρι τώρα απέδειξε ότι με τα εθνικά θέματα, και ειδικά το Κυπριακό, δεν παίζει ο κ. Κοτζιάς.

Και αντιδρά άσχημα όταν απαιτηθεί… Ποιο είναι το σχέδιο του Νορβηγού Άιντα, που ήδη έχει αποφασίσει να πολιτευθεί τον Σεπτέμβριο στην ιδιαίτερη πατρίδα του; Θα τους μαζέψει στην Ελβετία, στην βάση ενός προσβλητικού, για τη Λευκωσία και την Αθήνα, εγγράφου και θα συντηρήσει ένα διάλογο μόνο και μόνο για να φτάσουμε στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου, οπότε θα εκβιάσει τον κ. Αναστασιάδη, αλλά και τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης.

Το σχέδιο του, που είναι γνωστό στον Πρόεδρο της Κύπρου, είναι η αναστολή των ενεργειακών σχεδιασμών στο όνομα του δήθεν καλού κλίματος των συνομιλιών της Ελβετίας. Το παραπάνω σχέδιο έχει συμφωνηθεί με τους Τούρκους και τους Βρετανούς και ο κ. Άιντα, που το σχεδίασε μαζί τους, θα προσπαθήσει να φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Αναστασιάδη και την Αθήνα, απειλώντας ότι πρέπει να αναλάβουν και το πολιτικό κόστος για την κατάρρευση της Διάσκεψης, η οποία προφανώς δεν θα συνεχιστεί, διότι οι Τούρκοι δήθεν «ενοχλημένοι» από τις νόμιμες έρευνες και γεωτρήσεις, θα αποχωρήσουν επιρρίπτοντας την ευθύνη στη Λευκωσία και την Αθήνα.

Ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Κοτζιάς, που αντιπροσωπεύει εν λευκώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έχουν ακόμα χρόνο να αποτρέψουν μία προσβλητική άτακτη υποχώρηση στο θέμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ. Διότι εάν αναγκαστούν να αποδεχθούν αναστολή των ερευνών, θα είναι άξιοι της τύχης τους… Πηγή: mignatiou.com Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη