Trending

Πόσο κοστίζει η εξόρυξη (mining) ενός Bitcoin

Η δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων είναι πολύ δαπανηρή υπόθεση, διότι απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Κάποτε η δημιουργία ενός bitcoin μπορούσε να υλοποιηθεί μέσω ενός οικιακού υπολογιστή.

Σήμερα, όμως, απαιτούνται εξελιγμένες υποδομές και μερικές χιλιάδες δολάρια για την «εξόρυξη» ενός bitcoin, όπως ονομάζεται αυτή η διαδικασία. Εκτιμάται ότι η εξόρυξη όλων των bitcoins σε όλο τον κόσμο απαιτεί την κατανάλωση όσου ρεύματος χρειάζεται για να ηλεκτροδοτηθεί η Δανία, μια χώρα με 5,7 εκατ. κατοίκους.

Ερευνα

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η εταιρεία ερευνών Elite Fixtures, που συγκέντρωσε στοιχεία από τοπικές αρχές και παροχείς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας από 115 χώρες αλλά και από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Η έρευνα αυτή ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Νότιος Κορέα έχει το υψηλότερο κόστος για την ηλεκτρονική «εξόρυξη» ενός bitcoin. Η δημιουργία ενός bitcoin στη Νότια Κορέα κοστίζει 26.170 δολάρια λόγω των αυστηρών ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων, έπειτα από υποψίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Τα ψηφιακά νομίσματα δημιουργούνται με την τεχνολογία blockchain, στην οποία αναμένεται να βασιστεί η νέα ψηφιακή εποχή του κλάδου των χρηματοοικονομικών. Με την τεχνολογία blockchain καταγράφεται, ουσιαστικά προστίθεται, κάθε συναλλαγή με ένα ψηφιακό νόμισμα σε μια ηλεκτρονική αλυσίδα συναλλαγών. Ετσι καταγράφεται ηλεκτρονικά ο χρήστης κάθε ψηφιακού νομίσματος.

Τώρα, αν η ταυτότητα που έχει δώσει ο χρήστης είναι ψεύτικη, αυτό είναι άλλη υπόθεση. Οταν πραγματοποιείται μια νέα συναλλαγή με bitcoin, ή κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα, προστίθεται σε αυτήν την ψηφιακή αλυσίδα συναλλαγών και επιβεβαιώνεται από τους υπολογιστές όλων των άλλων χρηστών που βρίσκονται στην αλυσίδα.

Οι συναλλαγές με την τεχνολογία blockchain είναι ακόμη χρονοβόρες και γι’ αυτό υπάρχει πλαφόν στην προσφορά των bitcoins. Για να επιβεβαιωθεί μια καινούργια συναλλαγή από όλους τους χρήστες, χρειάζονται περίπου δέκα λεπτά, αλλά όλοι οι χρήστες επιβραβεύονται με νέα bitcoins.

Τιμές

Θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν αξίζει να μπει στη διαδικασία «εξόρυξης» ενός bitcoin, εφόσον η αξία του κυμαινόταν χθες στα 9,538 δολάρια, σύμφωνα με το ανταλλακτήριο coindesk. Δηλαδή, η ισοτιμία του με το δολάριο είναι πολύ χαμηλότερη από το κόστος εξόρυξης στη Νότιο Κορέα. Στο Μπαχρέιν, η εξόρυξη ενός bitcoin κοστίζει 16.773 δολάρια. Στις ΗΠΑ φθάνει τις 4.758 δολάρια. Στη Βενεζουέλα, το κόστος εξόρυξης ενός bitcoin είναι 531 δολάρια. Στην Ελλάδα, η δημιουργία ενός bitcoin στοιχίζει 9.129 δολάρια και στην Κύπρο ανέρχεται στις 8.723 δολάρια. Δημοσίευμα του BBC αναφέρει ότι επενδυτές των ψηφιακών νομισμάτων έχουν καταφύγει στην Ισλανδία, μια μικρή χώρα που έχει μεγάλη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί η εξόρυξη ενός bitcoin υπολογίζεται στις 4.746 δολάρια.

Τεχνολογία blockchain

Τα τελευταία χρόνια, το bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα απέκτησαν μεγάλη απήχηση στο επενδυτικό κοινό για διάφορους λόγους. Οικονομικοί αναλυτές απέδιδαν, κατά ένα μέρος, το ράλι του bitcoin το δωδεκάμηνο έως τα μέσα Δεκεμβρίου του 2017 στο ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών για την τεχνολογία blockchain. Η τιμή του bitcoin έφθασε στις 19.784 δολάρια στις 17 Δεκεμβρίου. Εντούτοις, ακόμη και σήμερα χρειάζονται ισχυρότερα συστήματα πληροφορικής για την ταχύτερη εξόρυξη ενός νέου νομίσματος. Εχουν δημιουργηθεί υπολογιστές, ειδικά για την εξόρυξη ή πιο απλά τη δημιουργία νέων bitcoins ή των υπολοίπων ψηφιακών νομισμάτων. Δεν απαιτείται μόνον μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, αλλά υπάρχει πλαφόν στη συνολική προσφορά των bitcoins. Δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν πάνω από 21 εκατ. bitcoins. Στην ιστοσελίδα coindesk αναφέρεται πως υπάρχουν σήμερα περίπου 16,9 εκατ. bitcoins.

Απομένει να διαπιστωθεί αν η τεχνολογία blockchain αποτελέσει τη βάση των συναλλαγών στην ψηφιακή εποχή των χρηματοοικονομικών. kathimerini.gr Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη