Trending

Όσκαρ 2018: Επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις για τους μεγάλους νικητές της 90ης Απονομής;

Το βράδυ της 4ης Μαρτίου 2018 έλαβε χώρα η λαμπερή τελετή της 90ης Απονομής των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες.

Ωστόσο, οι προβλέψεις που προηγήθηκαν από ειδικούς του κινηματογράφου, αλλά και σινεφίλ σχετικά με  τους νικητές των Όσκαρ ήταν πολλές. Ας δούμε λοιπόν ποιες επαληθεύτηκαν.

Καλύτερη Ταινία

Αυτή τη χρονιά, μεγάλο φαβορί για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας θεωρήθηκε η ταινία «Η Μορφή του Νερού» που είχε τις περισσότερες υποψηφιότητες και είχε ήδη κερδίσει σημαντικά πρόδρομα βραβεία. Το φιλμ είναι ένα σκοτεινό, αλληγορικό παραμύθι από τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο σχετικά με την ανεκτικότητα, τη σκληρότητα και το σεξ. Επίσης, αποδίδει φόρο τιμής στον κινηματογράφο, κάτι το οποίο τα μέλη της ακαδημίας έχουν την τάση να ανταμείβουν.

Η ταινία «Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» ήταν επίσης ένα από τα φαβορί, έχοντας επίσης βραβευθεί σε προγενέστερα φεστιβάλ. Ωστόσο, είναι μια ταινία που αμφισβητήθηκε αρκετά, καθώς παρουσιάζει ένα όχι και τόσο κολακευτικό πορτρέτο της αμερικανικής κοινωνίας.

Το αουτσάιντερ «Τρέξε!», αγαπημένη ταινία μιας μεγάλης μερίδας του κοινού, ήταν υποψήφιο σε τέσσερις κατηγορίες.

Τελικά, το φαβορί με τις 13 υποψηφιότητες, «Η Μορφή του Νερού» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, βραβεύτηκε μεταξύ άλλων, με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Μουσικής και Σκηνικών, ενώ το "Τρέξε!", έλαβε το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.

Στην κατηγορία Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων, το Βραβείο πήγε στο «Coco: Το Γεύμα του Δάντη» όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς ήταν μια παραγωγή της Pixar η οποία έχει κερδίσει 9 Όσκαρ στα τελευταία 10 χρόνια.


Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου

Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι», ενσάρκωσε τη Μίλντρεντ, μια μητέρα της οποίας η θλίψη και η οργή για την ανικανότητα της αστυνομίας να διαλευκάνει τη δολοφονία της κόρης της, τη μεταμορφώνει σε μια τρομακτική και αδυσώπητη γυναίκα που ζητά εκδίκηση.

Αυτός της ο ρόλος την έκανε αδιαμφισβήτητο φαβορί για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου υπερισχύοντας στα στατιστικά έναντι των συνυποψηφίων της, Σάλι Χόκινς, Μάργκο Ρόμπι, Σαοίρς Ρόναν και Μέριλ Στριπ. Συνεπώς, ανταμείφθηκε με το Χρυσό Αγαλματίδιο για την εξαιρετική ερμηνεία της.

Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου

Ο ηθοποιός Γκάρι Όλντμαν, είναι γνωστός για την ευελιξία και την βαθιά του εκφραστικότητα σε ρόλους που τον έχουν κάνει να ξεχωρίσει, όπως τον Δράκουλα, τον Μπετόβεν, τον Σιντ Βίσιους κ.α. Όμως, η ενσάρκωση του Ουίνστον Τσώρτσιλ στο φιλμ «Η Πιο Σκοτεινή Ώρα» ήταν αυτή που όλοι πίστευαν ότι θα του χαρίσει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και δεν είχαν άδικο.

Ποια ήταν τα βασικά συστατικά της υπεροχής του έναντι στους συνυποψηφίους του, Τίμοθι Σαλαμέ, Ντάνιελ Καλούγια, Ντένζελ Ουάσιγκτον και Ντάνιελ Ντέι Λιούις; Υποδύθηκε μια ιστορική και σημαντική προσωπικότητα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Επίσης, προάγγελοι της νίκης του στην 90η Απονομή Βραβείων Όσκαρ στάθηκαν αντίστοιχα βραβεία που κέρδισε στα φεστιβάλ που συμμετείχε πριν την τελετή της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.         

Η 60χρονη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ και ο 59χρονος Γκάρι Όλντμαν, ανήκουν στο 11% και 5% των γυναικών και ανδρών ηθοποιών άνω των 56 ετών αντίστοιχα που βραβεύονται με Όσκαρ Α΄ Ρόλου. Απέδειξαν έτσι, ότι η ηλικία δεν είναι απαγορευτική για έναν ηθοποιό που εξελίσσεται συνεχώς και ανταπεξέρχεται άριστα σε ρόλους του ηλικιακού του γκρουπ, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές που μπορεί να του χαρίσουν ακόμη και το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο.
Νεότερη Παλαιότερη