Trending

Έτοιμες οι αποφάσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Χθες "κλήρωνε" για τις τελικές αποφάσεις στο θέμα των νέων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα και ως εκ τούτου για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Το χθεσινό πρόγραμμα των συναντήσεων μεταξύ κυβέρνησης και επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών ανοίγει με φορολογικά θέματα και όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκεί αναμένεται να συζητηθεί ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές θα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή έως τα μέσα Ιουνίου και σίγουρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι έως τότε το υπουργείο Οικονομικών θα έχει κάνει και τις απαραίτητες «προσαρμογές» στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου. Οι αλλαγές αυτές θεωρούνται απαραίτητες καθώς οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθούν καμία απόκλιση από το στόχο εσόδων του ΕΝΦΙΑ.

Γρίφος βέβαια παραμένει η τελική μέθοδος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ καθώς πρώτα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι αντικειμενικές τιμές και στη συνέχεια να «κλειδώσουν» και οι τιμές ζώνης για τον υπολογισμό του φόρου. Οι αλλαγές βέβαια που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές τιμές μπορεί και να φέρουν τεράστιες αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου. Για αυτό και οι νέες τιμές θα περάσουν από «καλλωπισμό» προκειμένου να μην προκληθούν εντάσεις από «παραφουσκωμένα» ειδοποιητήρια του φόρου.

Αμέσως μετά θα γίνει μια ανεπίσημη εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει εάν το αποτέλεσμα έχει μεγάλες διαφορές με την περσινή εκκαθάριση του φόρου. Το αποτέλεσμα της δοκιμαστικής εκκαθάρισης θα κρίνει και το μέγεθος των παρεμβάσεων στον τρόπο υπολογισμού του φόρου.

Για αυτό και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει πρόληψη ώστε οι αυξομειώσεις των αντικειμενικών τιμών να μην αλλάξουν τιμή ζώνης στα ακίνητα της περιοχής. Ειδικά σε περιοχές που οι τιμές ζώνης είναι χαμηλές και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν αυξήσεις, στόχος είναι να μην αλλάξουν κλιμάκια τα ακίνητα.

Προσπάθεια γίνεται να μην υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και στις περιοχές όπου οι τιμές ζώνης πρόκειται να μειωθούν. Προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τους στόχους εσόδων, φαίνεται πως και εκεί ο φόρος θα μείνει αμετάβλητος. new-economy.gr Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη