Trending

Eurasia: το σχέδιο για την Ελλάδα - εκτός αγορών για 10 χρόνια

Το πιο αμφιλεγόμενο μέρος της συζήτησης στο Eurogroup της Πέμπτης είναι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει η Eurasia Group σε νέα της έκθεση. Το πλαίσιο μετά το τέλος του προγράμματος που θα υιοθετήσει η Ελλάδα, αντίθετα είναι το πιο... εύκολο κομμάτι της συνεδρίασης. 

Αυτό θα αποτελείται από "ενισχυμένη επιτήρηση" ή κάποια παραλλαγή της, για 2-3 χρόνια. Δεν θα υπάρξει επίσημη πιστωτική γραμμή, αλλά η Τρόικα θα διατηρήσει τον διάλογο με τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πολιτική σε τριμηνιαία βάση (θα υπάρξουν τέσσερις προγραμματισμένες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κράτη - μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). 

Η έμφαση αυτής της εποπτείας θα δοθεί στο ότι οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης, αντί στο να υπάρξει ένα κύμα νέων μεταρρυθμίσεων.

Εκτιμά πως είναι απίθανο το ΔΝΤ να ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα, αν και θα συμμετάσχει στις συζητήσεις μετά τον Αύγουστο, με δική του παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα. Αρκετές επιπτώσεις απορρέουν από τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ, τονίζει η Eurasia.

Πρώτον, είναι μάλλον απίθανο τα χρήματα που απομένουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να χρησιμοποιηθούν τώρα για την πλήρη αποπληρωμή του ΔΝΤ (αντικαθιστώντας τα ακριβότερα δάνεια του ΔΝΤ με μακρύτερης ωριμότητας, φθηνότερα δάνεια του ESM).

Δεύτερον, η επιρροή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους αναπόφευκτα μειώθηκε. Οι Ευρωπαίοι δεν αισθάνονται πλέον πιεσμένοι από την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) του ΔΝΤ ή την ανάγκη να υπογράψει το ΔΝΤ το δικό του DSA. Αυτό θα μειώσει το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους που θα δοθεί στην Ελλάδα.

Τι θα πάρει η Ελλάδα για το χρέος

Σύμφωνα με την Eurasia, στις Βρυξέλλες υπάρχει η πεποίθηση ότι το Βερολίνο απλά θέλει να κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο για άλλα 5 χρόνια - δηλαδή να αναβάλει την πραγματική συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για το επόμενο γερμανικό κοινοβούλιο και να δώσει στην ελληνική κυβέρνηση αρκετή ρευστότητα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κάποια κρίση έως τότε. 

Αυτό οφείλεται στην πεποίθηση της Bundestag, καθώς και στην πλειοψηφία της Γερμανίας, ότι η Ελλάδα πρέπει "να επιστρέψει κάθε σεντ που δανείστηκε" όπως σημειώνουν πηγές της Eurasia που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. "Βασικά θέλουν να δώσουν στην Ελλάδα μια μεγάλη περίοδο χάριτος".

Έτσι, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα δοθούν στην Ελλάδα θα είναι μέτρια. Ουσιαστικά, το συνολικό αποτέλεσμα των μέτρων που θα εγκριθούν θα κρατήσουν την Ελλάδα έξω από τις αγορές για την επόμενη δεκαετία περίπου.

Το πρώτο σύνολο μέτρων πιθανότατα θα αφορά τα κέρδη του SMP και του ANFA, δηλαδή οι πληρωμές τόκων που οι Έλληνες έχουν κάνει / κάνουν στην ΕΚΤ συνολικού ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ συνολικά. Αυτά πιθανότατα θα επιστραφούν στην Ελλάδα, θα εκταμιευθούν κατά τα επόμενα 3-5 χρόνια και θα συνδεθούν με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί (όπως οι περικοπές των συντάξεων το 2019) και την μη ανατροπή των μέτρων που έχει ήδη θεσπιστεί.


Το δεύτερο πακέτο μέτρων πιθανόν να είναι οι διακοπές / αναβολές πληρωμών στα δάνεια του EFSF. Η Αθήνα έχει επί του παρόντος αναβολή για τα δάνεια αυτά μέχρι το 2022. Έτσι, είναι πιθανή μια πρόσθετη αναβολή 6-7 ετών (έχουν κατατεθεί προτάσεις για 5-10 έτη και η τελική απόφαση είναι πιθανόν να προσγειωθεί πιο κοντά στα 5 παρά στα 10).

Τρίτον, το Eurogroup ενδέχεται να συμφωνήσει στις επεκτάσεις των ωριμάνσεων, και στα δάνεια του EFSF. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πληρώσει σημαντικά ποσά στους πιστωτές της ευρωζώνης μέχρι το 2038 περίπου. Είναι πιθανό ότι το Eurogroup θα το καθυστερήσει περισσότερο, για παράδειγμα, από άλλα πέντε περίπου χρόνια. capital.gr Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη