Trending

Τράπεζες: αλλάζει ο νόμος για την επιλογή των διοικήσεων

Η ανάγκη να αναθεωρηθεί το πλαίσιο για τα Δ.Σ. βρίσκει σύμφωνη και την κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από την ομιλία του κ. Γιάννη Δραγασάκη στην εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για τη συμπλήρωση 90 ετών από την ίδρυσή της, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να έχουμε επισκέπτες διευθύνοντες συμβούλους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ανάγκη αλλαγής του συγκεκριμένου πλαισίου συναινούν και οι θεσμοί και είναι από τα ζητήματα που θα εξεταστούν το φθινόπωρο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, τα μέλη των Δ.Σ. στις τράπεζες πρέπει αν είναι Ελληνες να έχουν τραπεζική εμπειρία δέκα ετών και αν είναι ξένοι τριών ετών. 

Οι συγκεκριμένες διατάξεις δημιουργούν στρεβλώσεις, καθώς αποκλείουν πρόσωπα, όπως τον επικεφαλής μιας μεγάλης ελεγκτικής εταιρείας ή έναν έμπειρο επιχειρηματία, επειδή κατά κανόνα δεν διαθέτουν την πολυετή προϋπηρεσία σε Δ.Σ. τραπεζών που ορίζει ο νόμος. 

Το μοντέλο για τη σύνθεση των Δ.Σ. επιβλήθηκε στη συμφωνία με τους δανειστές του 2015. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για τις κατάλληλες προσαρμογές και στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τον SSM, το φθινόπωρο αναμένεται να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία. newmoney.gr Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη