Trending

Πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές

Γράφει η Marie L.

Στις 23-26 Μαίου οι πολίτες της Ευρώπης θα ψηφίσουν για την Ευρωβουλή και τον Πρόεδρο της Επιτροπής που αποτελεί το βασικό άτομο που προέρχεται από το κόμμα που θα έχει τους περισσότερους ψήφους σε όλη την Ευρώπη. Τα κυριότερα κόμματα που υπάρχουν είναι οι ευρωπαιστές με αρχηγό το γάλλο Εμανουέλ Μακρόν και οι εθνικιστές με τον ούγγρο Βίκτορ Ορμπάν και τον ιταλό Ματέο Σαλβίνι.     

Ήδη εδώ και λίγους μήνες ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος. Η πρώτη απασχόληση των εθνικιστών και λαικιστών είναι το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό. Είναι ένας τομέας που προτιμούν γιατί τους προμηθεύει ψήφους. Η αναταραχή όμως που έφεραν στη Γαλλία τα ''κίτρινα γιλέκα'' διαφοροποίησε τους τομείς με τους οποίους ασχολούνται και εμφάνισε πρωταρχικά τον κοινωνικό τομέα. Έτσι, ο Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε τη σειρά στα θέματα που τον απασχολούν για την πρεκλογική περίοδο, φέρνοντας πρώτα τα κοινωνικά φαινόμενα και τις ανάγκες των αδύναμων.

  Την κυριότερη προσπάθεια των φιλοευρωπαιστών των χωρών μελών της Ευρώπης θα αποτελεί το να αποδείξουν ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα αντίβαρο στις υπερβολές του καπιταλισμού και ότι δεν είναι μόνο ένα μεγάλο σύνολο γραφείων στις Βρυξέλλες. Η προεκλογική εκστρατεία θα έχει ως θέματα επίσης τη μετανάστευση και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Πρόσφατα υπάρχει και το θέμα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.


  Από την άλλη πλευρά, οι εθνικιστές φτιάχνουν την εικόνα μιας Ευρώπης που κοντεύει να απολέσει την ταυτότητά της εξαιτίας των μεταναστών, που δεν είναι κοντά στο λαό και είναι πλασμένη για τις ελίτ. Το σχέδιό τους θα έχει ως κέντρο την απονομιμοποίηση της Ευρωπαικής Ένωσης.

    Την πιο σοβαρή αμφιβολία των ευρωεκλογών αποτελεί τί ποσό θα προσκομίσουν οι ευρωσκεπτικιστές που είναι η ευρύτερη πλευρά Όρμπαν- Σαλβίνι. Στις ίδιες τις χώρες μέλη είναι πρώτοι στις δημοσκοπήσεις- για παράδειγμα στη Γαλλία ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρί Λεπέν δείχνει πρόσφατα ποσοστά πιο μεγάλα από τον Εμανουέλ Μακρόν, όμως έτσι όπως είναι η κατάσταση τώρα, αποκλείεται να επικρατήσουν οι ευρωσκεπτικιστές στην καινούρια Ευρωβουλή. Σκοπεύουν λοιπόν να διαθέσουν αρκετούς ευρωβουλευτές ώστε να αναταράξουν  την πορεία της Ευρωπαικής Ένωσης.

  Το κύριο διακύβευμα μετά τις εκλογές είναι αν ο Μακρόν θα φέρει ως αποτέλεσμα τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαικής Ένωσης και πρώτιστα την εμβάθυνση της Ευροζώνης. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν σχέση πρώτα απ' όλα με τη Γερμανία στην οποία η Άγκελα Μέρκελ, (που βαδίζει προς τη συνταξιοδότηση), κρίνεται γιατί δεν έδωσε βάση αρκετά στις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν (μπορεί το γεγονός αυτό να αμαυρώσει την υστεροφημία της). Εν τω μεταξύ η πιθανή διάδοχός της Ανεγκρέτ- Κραμπ- Καρενμπάουερ, παρόλο που είναι φίλη με τους Γάλλους και ευρωπαίστρια, δεν έδειξε ακόμα μέρος του καλού της εαυτού.
Νεότερη Παλαιότερη