Trending

Αθλούμενοι: Αποκατάσταση μετά από τραυματισμό και βελτίωση επιδόσεων

Γράφει η Στέλλα Λιβανίου

Μετά από κάθε μεγάλη αθλητική επιτυχία, ο αριθμός των αθλούμενων αυξάνεται κατακόρυφα. Οι περισσότεροι από αυτούς συνεχίζουν την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό σε βάθος χρόνου.

Για τους αθλητές που έχουν μπει σε συγκεκριμένο τρόπο ζωής και άθλησης από μικρή ηλικία, η συνέχεια είναι γνωστή: η φυσική τους κατάσταση είναι τέτοια που τους επιτρέπει να συνεχίζουν για όλη τη ζωή τους τον αθλητισμό έχοντας προσαρμοστεί (σχεδόν) απόλυτα στις απαιτήσεις του. Όλα τους τα όργανα έχουν προσαρμοστεί για χρόνια αντίστοιχα.

Όμως τι συμβαίνει με τις εκατοντάδες χιλιάδες αθλούμενους που δεν βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, που ξεκίνησαν την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό σε μεγαλύτερη ηλικία είτε γιατί δεν είχαν την ευκαιρία, είτε λόγω επιλογών, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο;

Το σώμα παλεύει να προσαρμοστεί σε πρωτόγνωρες για αυτό συνθήκες, να κατακτηθούν όλο και καλύτερες επιδόσεις, να ισορροπήσει η υπόλοιπη ζωή με τα νέα δεδομένα.

Ένας ακόμη αγώνας, που σε πολλές περιπτώσεις έχει ως παρελκόμενο και ένα τραυματισμό, μικρό ή μεγάλο. Σε αυτή την περίπτωση, που όπως έχει αποδειχθεί συμβαίνει και στους μεγαλύτερους πρωταθλητές, είναι σημαντική η σωστή αντιμετώπιση από την πρώτη στιγμή. Για πολλούς λόγους, σωματικούς και ψυχολογικούς.

Ο ιατρός Αποκατάστασης θα αξιολογήσει την κατάσταση, θα προτείνει συγκεκριμένο πλάνο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του συγκεκριμένου αθλούμενου, και θα παρακολουθήσει την πορεία προσαρμόζοντας το πλάνο αντίστοιχα μέχρι την επιστροφή του στο άθλημά του.

Το κέντρο αποκατάστασης θα αναλάβει να εφαρμόσει τις οδηγίες του γιατρού, να προσαρμόσει τη θεραπεία και το ασκησιολόγιο έτσι ώστε να καλύπτονται και οι πιό μεγάλες απαιτήσεις, και να επαναφέρει  τον αθλούμενο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Ένα τέτοιο κέντρο για αθλητές και αθλούμενους είναι η Ιατρική Άσκηση, με εγκαταστάσεις σε Αγία Παρασκευή και Αργυρούπολη. Επικεφαλής της είναι ο Φυσίατρος Ζήκος Κέντρος με ενεργό συμμετοχή στο χώρο του αθλητισμού. Συνδυάζοντας τεκμηριωμένα πρωτόκολλα θεραπείας με εξελιγμένη ανάλυση δεδομένων κλινικών αποτελεσμάτων, η Ιατρική Άσκηση έχει γίνει  αναπόσπαστος συνεργάτης στην βελτίωση  της υγείας και της ποιότητας ζωής  των ανθρώπων όλων των ηλικιών.

Με ένα επιλεγμένο και άρτια καταρτισμένο επιτελείο, η Ιατρική Άσκηση παρέχει μια πλήρη βεντάλια υπηρεσιών σε αθλητές και αθλούμενους  φτάνοντας μέχρι τα εργομετρικά τεστ και ακόμη μακρύτερα: φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, wellness, διατροφολογία, βελονισμός, θεραπείες χαλάρωσης, θεραπευτική άσκηση,  pilates, ψυχολογική υποστήριξη και πολλά άλλα.

Υπηρεσίες που βοηθούν στην αποκατάσταση και, γιατί όχι, και στη βελτίωση των επιδόσεων των αθλούμενων. Γιατί κάθε μέρα είναι μια νέα πρόκληση! 

Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->


Νεότερη Παλαιότερη