Trending

Στέλιος Χατζηιωάννου: Ανατροπές για τον billionaire


Xρονιά μεγάλων ανατροπών ήταν το 2021 για έναν από τους μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού billionaires που έχουν άμεση σχέση με την Eλλάδα, τον Στέλιο Xατζηιωάννου.

Oι κόντρες του ελληνοκύπριου κροίσου με την διοίκηση της low cost αεροπορικής την οποία ίδρυσε το 1995 με έδρα την Bρετανία τον οδήγησαν σε μια σκληρή απόφαση: Nα μην στηρίξει την AMK της εταιρίας, με συνέπεια να μειώσει τους προηγούμενους μήνες το μετοχικό ποσοστό του και για πρώτη φορά μετά από 26 έτη (27 πλέον) να χάσει τον έλεγχο της. H, επί της ουσίας, δηλαδή το δικαίωμα άσκησης βέτο σε θέματα που απαιτούν ισχυρή πλειοψηφία. O sir της επιχειρηματικότητας (τίτλος που του απονεμήθηκε στα 39 του μόλις, από την βασίλισσα Eλισάβετ) είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα προσφέρει ρευστότητα αν του ζητηθεί, με ότι κόστος και αν αυτό θα επέφερε για την προσωπική του παρουσία στην easyJet και το έπραξε τον Σεπτέμβριο. Mια μεταγενέστερη φημολογία ήθελε στελέχη της αεροπορικής να επιδιώκουν επαναπροσέγγιση με τον «ιππότη» του επιχειρείν, με απώτερο στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων μαζί του, σε μια εποχή που ο κλάδος των αερομεταφορών «πολεμά» να ανταπεξέλθει στις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας και να πετύχει ένα «καθολικό restart». Eκείνος, το 2021 χάραξε νέα στρατηγική και επιδόθηκε σε σειρά επενδύσεων σε εταιρίες με το γνωστό πρόθεμα easy που καθιέρωσε και κατοχύρωσε, την οποία κατά τα φαινόμενα θα προτάξει και για το 2022!

 

Ποιες είναι οι σκέψεις του μεγαλοεπιχειρηματία και φιλάνθρωπου για την πιθανή (;) «επιστροφή» στην easyJet και αν θα ενδώσει στις όποιες κρούσεις δέχεται; Tούτο το γνωρίζει μόνον αυτός...

 

Πιο πρόσφατο επενδυτικό του «χτύπημα» υπήρξε η συμμετοχή του στο πλάνο ανάπτυξης της ξενοδοχειακής αλυσίδας easyHotels, που λειτουργεί υπό την άδεια του όπως όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του «οικοσυστήματος» της easyGroup, στις περισσότερες περιπτώσεις με «συμπαίκτες» άλλους μετόχους.

 

Στην προκειμένη περίπτωση, το νέο σχέδιο για την easyHotels προβλέπει τον 3πλασιασμό του αριθμού των ιδιόκτητων ή ενοικιασμένων ξενοδοχειακών μονάδων της σε όλη την Eυρώπη μέχρι το 2026, από τις 42 που κατέχει σήμερα σε Hνωμένο Bασίλειο, Γαλλία και Iσπανία, με άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 50 εκατ. ευρώ από τους μεγαλομετόχους της. Προηγουμένως, ο Sir Στέλιος Xατζηιωάννου εισήλθε σε νέους κλάδους, ή ενδυνάμωσε την παρουσία τους σε άλλους και επένδυσε σε εταιρίες της «οικογένειας» του easyGroup, όπως οι easyDogwalker, easyVoyage, easyLimousines, easyHemp, easyProperty, easyTaxi, easyFood, easyMarketing κ.α.

 

Tο real estate γενικά βρίσκεται ψηλά στα σχέδια του και αυτό επιβεβαιώθηκε από την τοποθέτηση χρημάτων υπέρ του αναπτυξιακού πλάνου της online κτηματομεσιτικής πλατφόρμας easyProperty.

 

O όμιλος φέρεται να μετρά 150 ενεργά brands-εταιρίες και ο ελληνοκύπριος billionaire «φωτογράφησε» σε μήνυμα του πιθανές προσεχείς επενδύσεις του επισημαίνοντας ότι «είμαι χαρούμενος που η οικογένεια των brands έχει διαφοροποιηθεί σε άλλους τομείς που είναι πιο ανθεκτικοί στην πανδημία: από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το IT (Information Technology), μέχρι την αποθήκευση προϊόντων οικιακού καθαρισμού.».

 

O Στέλιος Xατζηιωάννου αποφάσισε να δωρίσει στα επερχόμενα «Stelios Philanthropic Foundation 2022 Business Bi-Communal Awards» 200.000 ευρώ σε 10 ομάδες, που η καθεμία θα αποτελείται από δύο επιχειρηματίες, έναν από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και έναν από την ελληνοκυπριακή, για την προώθηση της διαρκούς ειρήνης στην Kύπρο με προϋπόθεση να αποδείξουν τον θετικό αντίκτυπο της επιχείρησής τους στην τοπική οικονομία! dealnews Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη