Trending

Οι τεχνολογικοί γίγαντες μπλοκάρουν τις προσλήψεις - Οι εργαζόμενοι δηλώνουν την ανησυχία τους στο LinkedIn


Οι Tech giants σηματοδοτούν μια μεταβαλλόμενη προσέγγιση για την προσθήκη εργαζομένων μετά από χρόνια ταχείας ανάπτυξης

Το Facebook και το Twitter βάζουν φρένο στις προσλήψεις—Θα ακολουθήσουν και άλλοι; Η Amazon.com είπε πρόσφατα ότι έχει υπεράριθμο προσωπικό στις αποθήκες της. Το UBER  είπε στα στελέχη του να αντιμετωπίζουν τις προσλήψεις σαν προνόμιο

Μετά από χρόνια προσθήκης θέσεων εργασίας με γρήγορο ρυθμό, ορισμένες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Αμερικής έχουν σηματοδοτήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι σχεδιάζουν να ακολουθήσουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση για την προσθήκη νέων εργαζομένων.

Η αλλαγή από αυτούς τους τεχνολογικούς γίγαντες εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κατεύθυνση της συνολικής αγοράς εργασίας των ΗΠΑ και έρχεται σε μια περίοδο αστάθειας στη χρηματιστηριακή αγορά εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των επιτοκίων-σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Chip Cutter στη The Wall Street Journal.

Οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι, συνολικά, η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη, με το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο στο 3,6%, τις απολύσεις σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και πολλές εταιρείες εξακολουθούν να επιθυμούν να προσελκύσουν περισσότερους εργαζομένους – αν μπορούν καν να τους βρουν. Ενώ η απασχόληση στον τομέα της τεχνολογίας έχει αυξηθεί γρήγορα και ενέτεινε τον ανταγωνισμό για ταλέντα σε ολόκληρη τη χώρα, η βιομηχανία απασχολούσε περίπου 8,7 εκατομμύρια άτομα στα τέλη του 2021, ή το 5,7% του συνολικού εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, σύμφωνα με την CompTIA, έναν βιομηχανικό εμπορικό όμιλο.

Η επιβράδυνση των προσλήψεων σε ορισμένες εταιρείες υποδηλώνει ότι τα στελέχη αποστρέφονται περισσότερο τους κινδύνους και «είναι λιγότερο προετοιμασμένα να ανεχθούν ένα είδος ανάπτυξης με κάθε κόστος», δήλωσε η Julia Pollak, επικεφαλής οικονομολόγος στον ιστότοπο εργασίας ZipRecruiter. «Πολλές από αυτές τις εταιρείες αναπτύχθηκαν τόσο γρήγορα στην πανδημία. Ίσως παραφορτώθηκαν λίγο».

Το μεταβαλλόμενο τοπίο προσλήψεων στην τεχνολογία έχει ανησυχήσει ορισμένους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σε ιστότοπους όπως το LinkedIn σχετικά με τις ακυρωμένες προσφορές ή τις δυσκολίες πρόσληψης. Ενώ λίγες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ανακοινώσει απολύσεις, πολλές είπαν ότι θέλουν να κάνουν περισσότερα για να συγκρατήσουν τις δαπάνες. Η μητρική εταιρεία Meta Platforms Inc. του Facebook δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβραδύνει απότομα τις προσλήψεις της αφού υπερδιπλασίασε το μέγεθος του εργατικού της δυναμικού από το 2018.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Parag Agrawal, είπε στο προσωπικό σε ένα σημείωμα την Πέμπτη ότι η εταιρεία θα διακόψει τις προσλήψεις και θα επανεξετάσει τις προσφορές εργασίας που έχει κάνει στους υποψηφίους. Ο κ. Agrawal είπε ότι το Twitter, σχεδίαζε να δαπανήσει λιγότερα σε consultants, travel και marketing και άλλα έξοδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Dara Khosrowshahi, είπε στο προσωπικό σε ένα σημείωμα αυτό το μήνα ότι η εταιρεία «θα αντιμετωπίζει τις προσλήψεις ως προνόμιο» και θα είναι πιο συνειδητή για το πότε και πού προσθέτει νέους υπαλλήλους. Ο κ. Khosrowshahi είπε ότι η εταιρεία πρέπει να επικεντρωθεί στην κερδοφορία και ότι η αγορά και το κλίμα των επενδυτών έχουν αλλάξει.

Ορισμένες εταιρείες που αναπτύχθηκαν νωρίτερα στην πανδημία αντιμετώπισαν προβλήματα. Ο διαδικτυακός έμπορος αυτοκινήτων Carvana Co. είπε στους υπαλλήλους ότι η εταιρεία θα περικόψει το 12% του εργατικού δυναμικού της, ή περίπου 2.500 εργαζομένους. Η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού γυμναστικής Peloton Interactive Inc. δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα περικόψει 2.800 θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένου περίπου του 20% των εταιρικών της θέσεων.
Σε μικρότερες εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις, πολλοί επιχειρηματίες πιθανότατα θα είναι πιο συνετοί σχετικά με το πώς να ξοδέψουν τα μετρητά της εταιρείας τους σε μια εποχή που μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να συγκεντρωθούν γρήγορα μεγάλα χρηματικά ποσά, δήλωσε ο Vinod Khosla, ένας εξέχων επενδυτής επιχειρηματικών συμμετοχών. Αυτό μπορεί να κάνει ορισμένους CEOs να σκεφτούν διαφορετικά εάν θα προσθέσουν νέες θέσεις ή θα επεκτείνουν τις ομάδες τους, είπε.

«Υπάρχει σίγουρα προσοχή μεταξύ των έξυπνων επιχειρηματιών», είπε ο κ. Khosla. «Οι επιχειρηματίες είναι αρκετά έξυπνοι. Όταν το κεφάλαιο είναι φτηνό, το σπαταλούν, ξοδεύουν λίγο περισσότερα για να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι ενός αντιπάλου ή για να αυξήσουν το μέγεθος της αγοράς τους, είπε.

Αντίθετα, τώρα, «λιγότερα χρήματα θα αυξήσουν την αποδοτικότητα του κεφαλαίου», είπε ο κ. Khosla.

Η αλλαγή εστίασης εκτείνεται πέρα ​​από την τεχνολογία. Στην Scotts Miracle-Gro Co., ο Διευθύνων Σύμβουλος Jim Hagedorn είπε στους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία στοχεύει να μειώσει τα γενικά της έξοδα κατά περίπου 10% πριν από το επόμενο οικονομικό έτος. Ο κ. Hagedorn είπε ότι η εταιρεία θα «τρέχει πιο “αδυνατισμένη” και «θα είναι πιο προσεκτική σε περιττούς ρόλους, διαδικασίες και άλλα δομικά ζητήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε αναποτελεσματικότητα».

Μεταξύ των επιχειρηματιών, πολλές συζητήσεις έχουν γίνει πιο πρόσφατα σχετικά με τον τρόπο εξοικονόμησης κεφαλαίων, δήλωσε η Maria Colacurcio, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας τεχνολογίας Syndio Inc., μιας πλατφόρμας αναλυτικών στοιχείων που βοηθά τους εργοδότες να εντοπίσουν και να διορθώσουν τις αποκλίσεις στις αμοιβές. «Όλοι στρέφονται προς τη διατήρηση μετρητών».

Ωστόσο, η κ. Colacurcio είπε ότι είχε δει λίγους από τους μεγάλους εργοδότες πελάτες της εταιρείας της να αποσύρονται από τις προσλήψεις και είπε ότι η δική της εταιρεία, η οποία απασχολεί περίπου 150, εξακολουθεί να σχεδιάζει να προσλάβει περισσότερα από 30 άτομα μέχρι το τέλος του έτους.
Σε ολόκληρη την οικονομία, η αύξηση των θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή στα επαγγέλματα του λευκού γιακά, στη μεταποίηση και σε άλλους κλάδους, είπε η κα Pollak του ZipRecruiter. «Οι εργοδότες δεν βιάζονται να απαλλαγούν από τους εργαζόμενους. Αντιθέτως, πεινούν για νέους υποψηφίους και κρατούν τους εργάτες που έχουν για μια ζωή», είπε.

Ωστόσο, οι κινήσεις σε μεγάλες, γνωστές εταιρείες τεχνολογίας ήταν πιθανό να τραβήξουν την προσοχή και να έχουν υπερβολική επίδραση στο συναίσθημα για την αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπου πολλοί αγωνιούν για το τι θα ακολουθήσει για την οικονομία, είπε.

«Οι άνθρωποι είναι νευρικοί», είπε, «και αναζητούν όλα τα σημάδια και τα σήματα για το τι θα ακολουθήσει». Kourdisto Portokali Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη