Trending

Καταγγελίες για υπέρογκες αμοιβές σε ελληνική βιομηχανία - Τι απαντά η άλλη πλευρά

Αναβρασμός τις τελευταίες ημέρες στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) μετά και την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προεδρείου. 

Αφορμή, οι αμοιβές των εργαζομένων, οι οποίες σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της βιομηχανίας Χρ. Ρώσσιο είναι υπέρογκες. 

Όπως ανέφερε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Ρώσσιος, «ο μέσος όρος μισθού είναι 3.000 ευρώ κι αυτό δεν θα συνεχιστεί» δηλώνει και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «υπάλληλοι των γραφείων της Θεσσαλονίκης λαμβάνουν 600 ευρώ επίδομα παραμεθορίου».

Οι εργαζόμενοι πάντως από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι ο μέσος όρος των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων στην Ε.Β.Ζ. δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ το μήνα - πλην 42 εργαζομένων του Εργοστασίου Ορεστιάδας οι οποίοι λαμβάνουν επιπρόσθετα επίδομα ειδικών συνθηκών -(παραμεθόριο επίδομα) το οποίο ανέρχεται σε 500 ευρώ μικτό ανά μήνα (περίπου). Επομένως δεν υφίσταται θέμα παραμεθορίου επιδόματος στις Κεντρικές Υπηρεσίες όπως ειπώθηκε διότι αυτό θα αντέβαινε τον Νόμο που σε καμία μητροπολιτική πόλη δεν δίνεται στους εργαζομένους παραμεθόριο επίδομα. Παρόλα αυτά από τον Σεπτέμβριο του 2015 οι εργαζόμενοι έχοντας επίγνωση του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος της Εταιρείας έχουν έρθει σε επαφή με την Διοίκηση για περαιτέρω περικοπή των αποδοχών τους.

Να σημειωθεί ότι συμφωνία χρηματοδότησης της ΕΒΖ που έχει συμφωνηθεί με την Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει την μείωση μισθών των εργαζομένων κατά 30% με 40%. 

Όμως ο νέος πρόεδρος της ΕΒΖ αναφέρθηκε και πολιτικές και ποινικές ευθύνες που θα αποδοθούν σύντονα. «Υπήρχε σχέδιο απαξίωσης της εταιρείας και θα αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για όσα έγιναν και ήδη για την υπόθεση των 50 εκατομμυρίων ευρώ η υπόθεση προχωρά σε δικαστικό επίπεδο». 

Η υπόθεση αφορά μεγάλα ανείσπρακτα υπόλοιπα από συγκεκριμένους πελάτες, που έχουν προκαλέσει ζημία πολλών εκατομμυρίων ευρώ ΕΒΖ. Όπως προέκυψε από τον έλεγχο η βιομηχανία φέρεται να έδινε στους τρεις πελάτες ζάχαρη απ' όλα τα εργοστάσια, χωρίς να λαμβάνει εγγυητικές επιστολές και εμπράγματες εγγυήσεις, ενώ φέρεται να έπαιρνε ακάλυπτες επιταγές και συνέχιζε τη συνεργασία για χρόνια.

Παράλληλα, εκείνο το διάστημα, οι διοικήσεις της ΕΒΖ σταδιακά έδιναν εμπορεύματα στις τρεις εταιρείες, υπερβαίνοντας το πιστωτικό όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, χωρίς να εξασφαλίζουν τις πληρωμές του προϊόντος. Σε μόλις δύο περιπτώσεις πελατών (ΓΑΙΑ και ΒΕΛΠΑΖ) η ζημία για την ΕΒΖ φθάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ενώ η τρίτη εταιρία χρωστάει 1-2 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα δεν έχει εισπραχθεί το ποσό.
bankingnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη