Trending

Συμφωνία: ναι μεν αλλά...

Ο λευκός καπνός βγήκε από την 11ωρη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ, καθώς κατέληξαν σε "πλήρη επί της αρχής συμφωνία" για πακέτο δόσεων 10,3 δισ. ευρώ, σε επανεξέταση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 (ανάλογα με τις τότε συνθήκες), αλλά και σε  οδικό χάρτη παρεμβάσεων στο χρέος που θα γίνει σε τρία στάδια και θα πρέπει να ποσοτικοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, ένας  νέος μαραθώνιος ξεκινά από σήμερα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Καλείται: να διασφαλίσει την έγκαιρη καταβολή του πρώτου πακέτου δόσεων, αλλά και για να διαλευκάνει πολλά "θολά" σημεία και "ψιλά γράμματα" της πρώτης αυτής συμφωνίας στο πεδίο του χρέους, των πλεονασμάτων και του ρόλου του ΔΝΤ.

Πρώτος στόχος είναι η εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ που προσδιορίστηκε στο δεύτερο 15μερο του Ιουνίου (σ.σ. λίγο πριν δηλαδή τις μεγάλες λήξεις δανείων του Ιουλίου), αν και εφόσον  προηγουμένως σβηστούν οι "αστερίσκοι" για το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Παράλληλα θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, θα ετοιμάζεται το νέο πακέτο προαπαιτούμενων για τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αποτύπωσης της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών για να αποπληρώνονται από το δάνειο του ESM, αλλά και να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ που δήλωσε ότι θα εισηγηθεί/αποφασίσει την επίσημη συμμετοχή του στο πρόγραμμα έως τον Δεκέμβριο, με τους υπόλοιπους θεσμούς να την θεωρούν αναγκαία.
capital.gr
Νεότερη Παλαιότερη