Trending

Τι φοβάται η εγχώρια τραπεζική αγορά

Το εύθραυστο τραπεζικό τοπίο στην Ευρώπη και ειδικότερα την γειτονική Ιταλία δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Ελληνική τραπεζική αγορά. Τα αλλεπάλληλα επιχειρηματικά λουκέτα και η αύξηση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων συνθέτουν ένα εύφλευκτο σκηνικό.

Οι πέντε σημαντικότεροι φόβοι του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι οι ακόλουθοι:
1. Για το τι σηματοδοτούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Νέο management, με ξένους πιθανώς τραπεζίτες στο τιμόνι, για τους οποίους θα υπάρχει καχυποψία ως προς τις επιδιώξεις τους, αλλά και ως προς το τι εντολές έχουν πάρει, από τους κ.κ. Σόιμπλε και Ρέκλινγκ.

2. Για το ποια στάση θα κρατήσουν τα ξένα funds. Η περίπτωση Πόλσον στην Πειραιώς, η οποία, αν και η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα έχει σε εκκρεμότητα το θέμα του διευθύνοντος συμβούλου, κινούμενη με προσωρινές λύσεις, δεν δίνει και το καλύτερο μήνυμα, τόσο στην αγορά, όσο και στην οικονομία.

3. Για το τι περιθώρια άμυνας έχει η κυβέρνηση. Προφανώς, αυτά είναι λίγα, σχολιάζουν άλλες τραπεζικές πηγές. Διότι από τη στιγμή που γράφτηκε στον Τύπο ότι επίκεινται αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και στην ηγεσία του ΤΧΣ, δεν πέρασε μία εβδομάδα και το «ξήλωμα» ξεκίνησε.

4. Για το πόσο έτοιμη είναι η αγορά να αντιμετωπίσει τα υπερμεγέθη NPLs και τα οποία, όπως τονίστηκε παραπάνω, μέχρι τέλος του χρόνου ενδέχεται να φτάσουν στα… 130 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Και η Ιταλία κινδυνεύει με κούρεμα καταθέσεων για… 24 δισ. ευρώ της Banca Monte dei Paschi di Siena. 

5. Για το αν θα προχωρήσει η πώληση των «κόκκινων δανείων» στα ξένα funds. Αλλοτε μεγάλες επιχειρήσεις που ανήκουν σε παλιά τζάκια οδηγούνται απευθείας στο «λουκέτο». Οι εταιρείες μπορεί να περνούν το κατώφλι του άρθρου 99, αλλά τα business plans σε μία υφεσιακή οικονομία δεν περπατούν με αποτέλεσμα οι ισολογισμοί των τραπεζών να «κοκκινίζουν». Ο Μαρινόπουλος πριν ζητήσει προστασία από τους πιστωτές του, εφάρμοζε ένα business plan το οποίο έμεινε στα χαρτιά. Είναι να αναρωτιέται κανείς τι θα γίνει με τις υπερχρεωμένες εισηγμένες, π.χ. Axon, Εuromedica, κατασκευαστικές, εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης, ακτοπλοϊκές κ.ά.
Νεότερη Παλαιότερη