ΝΕΑ

4 Ιανουαρίου 2017

Μάικλ Ρούμπιν - Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία θα διαιρεθεί

Ο Αμερικανός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού think tank, American Enterprise Institute, το οποίο αποτελεί ένα από τα τρία βασικά think tank του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

“Η Τουρκία θα διαιρεθεί, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί εάν θα γίνει ένα ξεχωριστό κουρδικό κράτος στην Τουρκία ή θα σχηματισθεί μια ομοσπονδία δύο ή περισσότερων αυτόνομων κρατών”.

O Μ.Ρούμπιν αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, αναφέρει ότι είναι «το κρίσιμο σημείο για την έναρξη της διδικασίας διαίρεσης του τουρκικού κράτους».

Είναι η πρώτη φορά που ένα ισχυρό think tank με «ιδιαίτερη σχέση» με το αμερικανικό «βαθύ κράτος», διατυπώνει τέτοιες απόψεις

Ο αναλυτής σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά των Κούρδων σε μια  αιματηρή προσπάθειά του να τους ταπεινώσει. Συγχρόνως, αναζητώντας τις ψήφους της πλειοψηφίας των Κούρδων προσπαθεί να τους διασπάσει.

«Τα σύνορα θα αλλάξουν σύντομα, αλλά ακόμη δεν έγινε σαφές εάν θα υπάρξουν δύο κράτη σε μια ομοσπονδία συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Είναι μία διαδικασία η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να χυθεί πολύ αίμα και θα διαταράξει την περιφερειακή ισορροπία, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές θα αναζητήσουν είτε συμμάχους από το εξωτερικό είτε θα προσπαθήσουν να εξαγάγουν την κρίση σε γειτονικά κράτη. Αυτό που γίνεται τους τελευταίους μήνες με την έξαρση της τρομοκρατίας είναι μόνο η αρχή μιας απώδυνης διαδικασίας που θα οδηγήσει στην διαίρεση της χώρας».

Εδώ το «καμπανάκι» κτυπάει μάλλον για την Ελλάδα. Μια τέτοια σύγκρουση αποκλείεται να αφήσει ανέγγιχτη την Ελλάδα…

Ο Αμερικανός αναλυτής με άριστες σχέσεις με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος, επίσης, στον πρόεδρο της Τουρκίας,   σημειώνει ότι «ενώ ο Ατατούρκ είναι ο μεγάλος ηγέτης ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, ο Ερντογάν  δεν κάνει τίποτε άλλο από να καταστρέψει αυτό το δημιούργημα. Ο Ερντογάν θα περάσει ως ηγέτης, ματαιόδοξος, διεφθαρμένος και θα έχει την εικόνα του κακού ανθρώπου».

Ο Μάικλ Ρούμπιν σημειώνει ότι θα συνεχισθεί η διαμάχη μέσα στην τουρκική επικράτεια μεταξύ Τούρκων και Κούρδων) και πρόκειται για τα πρώτα βήματα κατακερματισμού της χώρας. Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα χώρες οι οποίες υπέστησαν ανάλογη διάλυση όπως η Τσεχοσλοβακία, η Γιουγκοσλαβία, η Ινδία, αλλά και η Αιθιοπία με την Ερυθραία και το Σουδάν όπου το Νότιο Σουδάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. Τα ίδια συνέβησαν στο Μπαγκλαντές, στο Πακιστάν, και θα συμβούν στην Συρία.

Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή θα σημειώσει:

«Οι Κούρδοι βλέπουν τους εαυτούς τους ως μια μεγάλη διεθνή κοινότητα, χωρίς πατρίδα. Δεκάδες εκατομμύρια Κούρδοι ζουν διασκορπισμένοι σε τέσσερις χώρες τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ. Οι Κούρδοι βρίσκονται σε μια αδιάκοπη μάχη που διαρκεί εδώ και δεκαετίες, αρχής γενομένης από το Ιράκ.

Οι Κούρδοι συγκρούσθηκαν με την Ιρακινή Μοναρχία από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μετά τη μεγάλη σύγκρουση του 1961 δεν σταμάτησαν. Συγκρούσεις χαμηλής έντασης συνεχίστηκαν και τα επόμενα δέκα χρόνια.

Στην Τουρκία ο πρωθυπουργός, τότε, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να κάνει μια ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, μέσω συνεχών συνομιλιών και υποσχέσεων.

Όταν όμως είδε ότι οι Κούρδοι ενίσχυσαν στις εκλογές το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών – HPD, τότε στράφηκε εναντίον τους.

Δεν δίστασε να καταστρέψει κουρδικές πόλεις την Τσίζρε, τη Σιλόπι, τη Νουσαϊμπίν. Οταν ένας ηγέτης καταστρέφει ολόκληρες περιοχές μιας ευάριθμης μειονότητας που ζει στην χώρα του, τότε απλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ηγέτης όλων των πολιτών. Είναι θέμα χρόνου να επεκταθεί η εξέγερση».

Ο αναλυτής, σύμφωνα, με το δημοσίευμα,  τονίζει ότι οι Κούρδοι και οι Τούρκοι, έχουν ήδη διαιρεθεί.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων ακολουθούν το δυτικό τρόπο ζωής και αυτό τους απομακρύνει ολοένα από τον τρόπο ζωής  των Κούρδων που ζουν στην νοτιοανατολική Τουρκία. Η Τούρκοι που ζουν στην Αττάλεια, στην Προύσα, στη Σμύρνη, τους είναι αδιανόητο να ζήσουν στην νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ οι πληθυσμοί στις κουρδικές περιοχές βλέπουν πλέον την κεντρική εξουσία ως εχθρό. Η Τουρκία διέρχεται τη διαδικασία διαίρεσης όχι μόνο γεωγραφικά ή εθνολογικά, αλλά και ψυχολογικά».

Οι Αμερικανοί, αλλά και κάποιοι δυτικοί «γυροφέρνουν» εδώ κα καιρό σενάρια διάλυσης της χώρας, αν και είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο ισχυρό think tank προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια.
Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Μάικλ Ρούμπιν - Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία θα διαιρεθεί
  • Comments
  • Facebook Comments
Item Reviewed: Μάικλ Ρούμπιν - Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία θα διαιρεθεί Rating: 5 Reviewed By: Admin
Top