Trending

Mέτρα για την κλιματική αλλαγή

Γράφει η Marie L.

Εκπρόσωποι από 200 χώρες βρίσκονται στο Κατοβίτσε της Πολωνίας για τη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (COP 24). H Διάσκεψη αυτή είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες. Οι εκπρόσωποι αυτοί πασχίζουν να κρατήσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, (ή 1,5  βαθμούς Κελσίου), σύμφωνα με τη Διάσκεψη του Παρισιού  το 2015. 

  Ο στόχος αυτός είναι δύσκολος γιατί ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ διέκοψαν τη συμμετοχή τους από τις διαδικασίες του ΟΗΕ. Η Κίνα  απέφυγε να συμμετέχει στη διάσκεψη με υψηλούς απεσταλμένους. Επίσης υπάρχουν πολυάριθμες χώρες που δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα από το 2015 ως σήμερα για να μειώσουν τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγουν. Έτσι η Συμφωνία του Παρισιού είναι αβάσιμη.

  Με αυτά τα γεγονότα το κλίμα κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ. Αυτό υποστήριξαν και οι συγκεκριμένοι ομιλητές της Διάσκεψης οι οποίοι προσκάλεσαν όλες τις χώρες να καταλάβουν πόσο σημαντική απειλή είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη και να λάβουν γρήγορα μέτρα έτσι ώστε να σταματίσει η βλαβερή αύξηση της θερμοκρασίας. Ας σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ονόμασε στην αρχική συνεδρίαση, την κλιματική αλλαγή ''το μοναδικό τόσο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουμε'', κατηγορώντας τις χώρες αυτές, κυρίως αυτές που είναι υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, γιατί δεν πέτυχαν την εκπλήρωση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε έκκλιση στις χώρες  να μειώσουν στο μηδέν τις  εκπομπές μέχρι το 2050 και να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων. 

Για τις συνέπειες της απορρύθμισης του κλίματος που ''δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρές  όσο τώρα''μίλησε η επικεφαλής του ΟΗΕ  για το Κλίμα, η Πατρίτσια Εσπινόζα. Είπε  επίσης ότι ο φετεινός χρόνος ήταν ανάμεσα στους τέσσερις πιο ζεστούς που έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα. Τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί σε βαθμό ρεκόρ και οι εκπομπές ρύπων δε σταματούν να μεγαλώνουν. Η Πατρίτσια Εσπινόζα ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερη κινητοποίηση και η COP24 πρέπει να το καταφέρει.

 Σε μία ιδιαίτερη ομιλία, οι πρόεδροι των τεσσάρων προηγούμενων COP, όπως ήταν ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς το 2015, που έφερε σε πέρας τη συμφωνία του Παρισιού, προσκάλεσαν την παγκόσμια κοινότητα να αποστείλει ένα ''ρητό μήνυμα '' για τους στόχους της. Όσο περνάει ο χρόνος  και δεν προχωράει σε δράση θα είναι πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Νεότερη Παλαιότερη