Trending

Ένα ταξιδι στην Ουάσινγκτον

Γράφει η Marie L.

 Η πόλη αυτή εκτός από κυβερνητικά κτίσματα και μνημεία του παρελθόντος που διαθέτει αποτελεί και ένα τόπο που μπορεί κανείς να μένει ζώντας  μέσα σε καλές συνθήκες.
  Στην Ουάσινγτον είναι καλύτερα να πας την άνοιξη. Τότε είναι που η βλάστηση είναι πράσινη και ανθισμένη και κυρίως τις πρώτες δεκαπέντε μέρες του Απριλίου που οι κερασιές είναι πολύ ωραίες. Διαθέτει πολλή βλάστηση και όταν έχει ηλιόλουστες μέρες αυτό μπορεί να την κάνει ελαφριά και φιλόξενη. Δεν παύει να είναι μια επιβλητική πρωτεύουσα. Δε μοιάζει με τις συνηθισμένες πόλεις. Έχει χαμηλή δόμηση και έτσι δεν καλύπτεται το Καπιτώλιο που βρίσκεται σε ένα λόφο. Διαθέτει πάρκα και κήπους, καταστήματα και το κέντρο της αποτελείται από κυβερνητικά κτίσματα και περιβάλλεται από πράσινο. Στην Ουάσινγκτον υπάρχει και ο Λευκός Οίκος που από κοντά φαίνεται πιο μικρός από ότι τον περιμέναμε και είναι και πιο όμορφος. Έτσι περιγράψαμε την Ουάσινγκτον D.C. Έάν θέλουμε νυχτερινή ζωή και διασκέδαση δε θα τη διαλέξουμε. Θα διαλέξουμε τη Νέα  Υόρκη. Εάν θέλουμε ξένοιαστη ζωή και διασκέδαση θα πάμε στο Σαν Φρανσίσκο και στο Λος Άντζελες. Στην Ουάσινγκτον ζει κανείς με τάξη και με πραότητα. Κάποιοι αυτό μπορεί να το βρούν ανιαρό. Αν όμως αποδώσει από το χρόνο του δύο-τρεις μέρες στην Ουάσινγκττον θα βιώσει ένα τρόπο ζωής αλλοιώτικο από το δικό μας. Είναι ωραίος τόπος. Άγνωστο είναι αν εργάζονται εντατικά οι άνθρωποι εκεί. Γνωρίζουμε όμως ότι επιδίδονται στο τζόκινγκ μανιωδώς. Τις πρώτες πρωινές ώρες ή τις απογευματινές χιλιάδες κάτοικοι με ακριβά αθλητικά ρούχα και παπούτσια έτρεχαν με ακουστικά των τηλεφώνων τους. Έτσι ντρεπόσουν που εσύ απλά περπατούσες. Έχει πολύ βλάστηση και χτισμένα καλά πεζοδρόμια και χαμηλής έντασης ήχους. Σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία. Κοντά στο Georgetown Waterfront Park, υπάρχει η Τζόρτζταουν που είναι η ωραιότερη συνοικία της πόλης, με τις μικρές βίλες της. Εκεί  υπάρχει το Old Stone House, το πιο παλιό σπίτι στην Ουάσινγκτον από το 1765. Υπάρχουν και άλλα κτίρια (τα περισσότερα του 18ου αιώνα) στην N Street, NW. Σε ένα από αυτά είχε κατοικήσει η Τζάκι Κέννεντι- Ωνάση επί ένα χρόνο.
Η πορεία με τα πόδια μέχρι το κοιμητήριο του Οak Hill είναι απολαυστική. Περνώντας από τον κήπο του Λευκού Οίκου παρατηρείς πολλούς αστυνομικούς στο δρόμο σου. Γίνεται ξενάγηση για το εσωτερικό της προεδρικής κατοικίας αλλά πρέπει προηγουμένως να κάνεις αίτηση για άδεια εισόδου (διαμέσου της πρεσβειας). Πρέπει να πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για όσο διάστημα είσαι εσύ εκεί. Αν δεν πραγματοποιούνται πρέπει να αρκεστείς στη φωτογραφία από απόσταση. Eπίσης υπάρχουν αξιοθαύμαστα κτίρια σ' αυτό το μέρος όπως το Τreasury Building, Eisenhower Old Executive Office Building και Renwick Gallery. Υπάρχει το μουσικό Kennedy Center και το παλιό Watergate Complex που είναι ανάμνηση των μεγάλων πολιτικών σκανδάλων της δεκαετίας του '70.
  Μπορούμε να επισκεφτούμε στο Νational Mall ορισμένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της πόλης: το Smithsonian Institution Building (που είναι ενημερωτικό για τους τουρίστες), Το Εθνικό Μουσείο Αεροναυπηγικής και Διαστήματος, την Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας. Σ'αυτά μπορούμε να περάσουμε πολλές ώρες. Ακόμη, δεν υπάρχει εισιτήριο.Είναι δωρεάν. Μπορούμε να θαυμάσουμε το Μνημείο του Ουάσινγκτον. Είναι ένας οβελίσκος 170 μέτρα σε ύψος που τιμά τη μνήμη του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ. Υπάρχουν επίσης μνημεία για τους ήρωες διαφόρων πολέμων και αυτά που τιμούν τον Αβραάμ Λίνκολν και τον Τόμας Τζέφερσον. Απέναντι βρίσκεται το πολύ μεγάλο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινκτον που λειτουργεί από την εποχή του αμερικανικού εμφυλίου. Εκεί συναντάμε και τον τάφο του Τζον Κένεντυ πάνω στον οποίο καίει μια άβεστη φλόγα. Αυτή η φλόγα ήταν έμπνευση της Τζάκι που πήρε την ιδέα από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στο Παρίσι. Κοντά σ'αυτό συναντάμε το Πεντάγωνο.
  Αν γυρίσουμε πίσω στην απέναντι όχθη, περνάμε πάλι από το κέντρο και σyναντάμε το Penn Quarter στο οποίο θα βρούμε σπουδαία κτίρια για την Ουάσινγκτον (Martin Luther King Jr Memorial Library, Εθνικό Θέατρο, Εθνικά Αρχεία, Παλαιό  Ταχυδρομείο κ.λ.π) και την Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων. Διακρίνουμε τη Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου, το Ανώτατο Δικαστήριο και το κυριότερο που είναι το Καπιτώλιο με δωρεάν είσοδο. Αυτό είναι σχέδιο του Ουίλιαμ Θόρντον το 1793 και το σχέδιό του είναι παρμένο από το Πάνθεον στο Παρίσι  και το Μουσείο του Λούβρου. Εκεί μπορούμε να βγάλουμε την τελευταία φωτογραφία για το άλμπουμ μας της Ουάσινγκτον D.C.
  
Νεότερη Παλαιότερη